Marjanpoimijoille korvamerkit

Hillanostajan blogi 1

Marjakeskustelu jatkuu kuumana. Tapahtunut tähän asti:

  • Ulkoministeriö tilaa yliopistolta selvityksen marjanpoimijoiden työoloista. Tutkija poimii assistenttinsa avustamana 30 kiloa marjaa 11 tunnissa ja toteaa työn raskaaksi.
  • MTK julkaisee tiedotteen marjanpoiminnan ongelmista – on siis kesä. MTK:n mallissa marjanpoimijoilla on korvamerkit, poimintaluvat myydään mustassa pörssissä, marjoja ei poimita ollenkaan metsien hiilinielun kasvattamiseksi tai sitten kenties kuitenkin ehdotetaan jotain muuta, mutta mitä?
  • Maa- ja metsätalousministeri vaatii marjojen tehokasta hyödyntämistä mutta vähemmän organisoitua toimintaa. Ministeristä tulee vahva ehdotus Vuoden turhake -kisaan.

Jos ei se nyt ehkä ihan noin olekaan se keskustelu mennyt – eikä varmasti ole, sillä säännöt kieltävät ministerin osallistumisen turhake-kisaan – niin selvää on, että marjanpoiminta puhuttaa enemmän kuin koskaan. Olisikohan syynä se, että nyt on toinen vuosi kun ulkomaisia poimijoita on suurempia määriä myös Etelä-Suomessa? Viime vuonna poimijat valuivat etelään kadon vuoksi, tänä vuonna taas säät ovat viivästyttäneet kypsymistä Lapissa.

Maria aloittaa hillan oston Sodankylän torilla viikonloppuna. Marjoista maksetaan se perinteinen päivän hinta. Päivän hinnan perinteeseen kuuluu, että se voi heilua enemmän ja nopeammin kuin HEX-indeksi.

Tällä hetkellä se on 12 euroa. Mitä mahtaakaan olla huomenna?

Kuva: RukaKuusamo