Mitä järkeä luomumarjassa?

Hillanostajan blogi 3

Torilla on ollut tänään paljon puhetta, mutta ei vielä hillaa. Ihmekös tuo. Sodankylän etelärajoilta itsekin löysin vain raakileita. Puhelujen perusteella kypsääkin kyllä on kiikarissa. Ensi viikon alussa marja rupeaa liikkumaan.

Hilloja odotellessa on ollut hyvää aikaa jutustella. Monelle on ollut iloinen uutinen, että parin vuoden tauon jälkeen Sodankylässä on nyt taas luomuhillalle ostaja. Luomustahan maksetaan yleensä hieman paremmin.

Mutta mitä järkeä on ostaa luomuna ja maksaa enemmän, kun marjan laatu ei siitä miksikään muutu? Hyvä kysymys.

95 % Lapissa kerättävästä marjasta on luomua; sen verran Lapin pinta-alasta on nimittäin rekisteröity viralliseksi luomukeruualueeksi. Noilla alueilla on maanomistajalta hankittu varmistus siitä, että alue täyttää luomun vaatimukset.

Vain vajaat 5 % Lapin alueesta ei ole luomurekisterissä. Useimmiten syynä on vain se, että maanomistajaa ei ole tavoitettu eikä tietoja ole saatu. Joskus harvoin kyse on torjunta-aineista tai lannoitteista, joita luomumarjojen keruualeilla ei sallita.

95 marjaa sadasta tulee siis luomumetsistä, mutta tämä ei vielä tee niistä kauppaan tai elintarvikejalostukseen kelpaavaa luomua. Jos marjan ostaja ei itse kuulu luomuvalvonnan piiriin, tai jos ostaja ei pidä asianmukaista kirjaa hankkimiensa marjojen alkuperästä, ei marja kelpaa luomuelintarvikkeeksi.

Luomulainsäädäntö on tiukka: kaikki raaka-aineet pitää pystyä jäljittämään. Tällä estetään fuskaus.

Luomuna kerätty, ostettu ja välitetty marja päätyy luomutuotteisiin. Esimerkiksi luomuhillossa se toinen tärkeä ainesosa on sokeri, jonka kasvatuksessa luomutuotanto ja tavanomainen eroavat kuin yö ja päivä. On siis hyvä muistaa, että keräämällä luomumarjoja edistää tehokkaasti luonnonmukaista maanviljelyä.

Onhan sitä toki luomun keräämiselle raadollisempikin syy:

Kun keräät marjaa Lapista, keräät todennäköisesti luomumarjaa. Kun luomusta maksetaan enemmän, olisi silkkaa rahantuhlausta myydä luomuksi kelpaavan marja tavallisena.

Kuva: Rainbow