top of page
maria-vojtovicova-SPvJPDXEmqA-unsplash.jpg

marian maukkauimmat

Maistuvat reseptit Marialta.

GLÖGIJUUSTOKAKKU

taustatonkakku.jpeg

Pohja:

150 g  digestive -keksejä

75 g voita

​

Täyte:

4 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

1 rs (200 g) vaniljatuorejuustoa

1 dl tomusokeria 

0,5 tl kardemummaa

0,5 tl kanelia 

3 rkl appelsiinin mehua

1 appelsiinin kuori

​

Kiille:

4 liivatelehteä

1 dl vettä

3 dl Lapin Maria Revontuli glögiä

​

Koristeeksi:

Tähtianista ja murustettuja digestive-keksejä

1) Murskaa keksit. Sulata rasva ja sekoita keksimurujen kanssa. Levitä keksimuruseos tasaisesti leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (18 cm). Nosta vuoka jääkaappiin.

​

2) Laita liivatteet likoamaan 10 minuutin ajaksi runsaaseen kylmään veteen. 

​

3) Valmista täyte vaahdottamalla kerma ja sekoittamalla tuorejuuston joukkoon tomusokeri, appelsiinin mehu ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna 3 rkl appelsiinimehua ja liuota hyvin puristetut liivatelehdet glögiin. Sekoita liivateseos täytteen joukkoon, kun se on jäähtynyt hieman. Levitä täyte keksipohjan päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

​

4) Liota 10 minuuttia liivatelehtiä kiillettä varten runsaassa kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa ja liuota hyvin puristetut liivatelehdet veteen yhdessä glögitiivisteen kanssa. Kaada jäähtynyt kiilleseos täytteen päälle ja anna juustokakun tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. 

​

VINKKI! Kokeile juustokakkua myös muillla Lapin Maria -glögeillä ja piparkakkupohjalla

juustotarjotin

taustatonjuustolautanen.png

Juustoja

esimerkiksi brie, manchego, emmental ja tuorejuusto

​

Hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä

esimerkiksi päärynää, omenaa, kirsikoita ja saksanpähkinöitä

​

Hilloja ja chutneyitä

esimerkiksi viikunahillo ja mango chutney

​

Suolattuja lihoja

esimerkiksi prosciutto

​

Leipiä ja keksejä

esimerkiksi saaristolaisleipää, suolakeksejä ja hapankorppuja.

​

1) Valitse tarjottimelle 3-6 erityyppistä juustoa. Valitse juustoja, jotka eroavat toisistaan kovuuden, kypsytystavan, rasvaisuuden ja eläimen (lehmän, lampaan tai vuoden) maidon mukaan. 

​

2) Juustojen makuja korostaa erilaiset hedelmät, marjat ja pähkinät. Juustotarjottimelle kannattaakin valita päärynää, omenaa, viikunaa, kirsikoita, taateleita, melonia ja rypäileitä. Pähkinöistä kannattaa suosia saksanpähkinää ja pistaasipähkinää. 

​

3) Erilaiset hillot ja chutneyt sopivat erinomaisesti juustojen kanssa. Viikuna-, mustikka- ja päärynähillot ovat oiva valinta juustojen seuraksi. Chutneyistä mango- ja aprikoosichutney toimivat parhaiten. Makeutukseen voi halutessaan käyttää hunajaa tai vaahterasiirappia.

​

4)  Jos juustotarjottimella haluaa tarjota erilaisia lihoja, sopii siihen tarkoitukseen parhaiten suolatut lihat, kuten salami tai prosciutto.

​

5)  Tarjoile juustojen kanssa erilaisia leipiä tai keksejä. Tarjottimelle sopii patonki, saaristolaisleipä, suolakeksit, spelttikeksit, ruiskeksit ja -sipsit, hapankorppu ja piparit.

​

Kokeile näitä klassikko yhdistelmiä:

Briejuusto + päärynä + suolakeksi

Sinihomejuusto + pipari

Vuohenjuusto + viikuna + ruiskeksi

Leipäjuusto + lakkahillo

​

VINKKI! Juomaksi juustojen kanssa sopii lämmin Pohjantähti tumma luomuglögi

Vien sun sydämen pohjoiseen.png
bottom of page