marian maukkauimmat
Maistuvat reseptit Marialta.
GLÖGIJUUSTOKAKKU
Pohja:
150 g digestive -keksejä
75 g voita
Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 rs (200 g) vaniljatuorejuustoa
1 dl tomusokeria
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl kanelia
3 rkl appelsiinin mehua
1 appelsiinin kuori
Kiille:
4 liivatelehteä
1 dl vettä
3 dl Lapin Maria Revontuli glögiä
Koristeeksi:
Tähtianista ja murustettuja digestive-keksejä
1) Murskaa keksit. Sulata rasva ja sekoita keksimurujen kanssa. Levitä keksimuruseos tasaisesti leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (18 cm). Nosta vuoka jääkaappiin.
2) Laita liivatteet likoamaan 10 minuutin ajaksi runsaaseen kylmään veteen.
3) Valmista täyte vaahdottamalla kerma ja sekoittamalla tuorejuuston joukkoon tomusokeri, appelsiinin mehu ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna 3 rkl appelsiinimehua ja liuota hyvin puristetut liivatelehdet glögiin. Sekoita liivateseos täytteen joukkoon, kun se on jäähtynyt hieman. Levitä täyte keksipohjan päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
4) Liota 10 minuuttia liivatelehtiä kiillettä varten runsaassa kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa ja liuota hyvin puristetut liivatelehdet veteen yhdessä glögitiivisteen kanssa. Kaada jäähtynyt kiilleseos täytteen päälle ja anna juustokakun tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
VINKKI! Kokeile juustokakkua myös muillla Lapin Maria -glögeillä ja piparkakkupohjalla
juustotarjotin
Juustoja
esimerkiksi brie, manchego, emmental ja tuorejuusto
Hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä
esimerkiksi päärynää, omenaa, kirsikoita ja saksanpähkinöitä
Hilloja ja chutneyitä
esimerkiksi viikunahillo ja mango chutney
Suolattuja lihoja
esimerkiksi prosciutto
Leipiä ja keksejä
esimerkiksi saaristolaisleipää, suolakeksejä ja hapankorppuja.
1) Valitse tarjottimelle 3-6 erityyppistä juustoa. Valitse juustoja, jotka eroavat toisistaan kovuuden, kypsytystavan, rasvaisuuden ja eläimen (lehmän, lampaan tai vuoden) maidon mukaan.
2) Juustojen makuja korostaa erilaiset hedelmät, marjat ja pähkinät. Juustotarjottimelle kannattaakin valita päärynää, omenaa, viikunaa, kirsikoita, taateleita, melonia ja rypäileitä. Pähkinöistä kannattaa suosia saksanpähkinää ja pistaasipähkinää.
3) Erilaiset hillot ja chutneyt sopivat erinomaisesti juustojen kanssa. Viikuna-, mustikka- ja päärynähillot ovat oiva valinta juustojen seuraksi. Chutneyistä mango- ja aprikoosichutney toimivat parhaiten. Makeutukseen voi halutessaan käyttää hunajaa tai vaahterasiirappia.
4) Jos juustotarjottimella haluaa tarjota erilaisia lihoja, sopii siihen tarkoitukseen parhaiten suolatut lihat, kuten salami tai prosciutto.
5) Tarjoile juustojen kanssa erilaisia leipiä tai keksejä. Tarjottimelle sopii patonki, saaristolaisleipä, suolakeksit, spelttikeksit, ruiskeksit ja -sipsit, hapankorppu ja piparit.
Kokeile näitä klassikko yhdistelmiä:
Briejuusto + päärynä + suolakeksi
Sinihomejuusto + pipari
Vuohenjuusto + viikuna + ruiskeksi
Leipäjuusto + lakkahillo
VINKKI! Juomaksi juustojen kanssa sopii lämmin Pohjantähti tumma luomuglögi