top of page
LM pullot.png
Perinteistä kotisimaa uusilla mausteilla

Hyvän siman salaisuus on perinteiden kunnioitus. Kunnon simaan ei nimittäin tarvita kuin aidot ainekset ja runsaasti aikaa hiivalle tuottaa simaan makua ja kuplia. Nyt aitoa perinneherkkua saa myös kaupasta, sillä Lapin Marian simat tehdään alkuperäisin menetelmin ilman lisäaineita.

Kaikki tietävät miten hyvää simaa kuuluu tehdä.  Tarvitaan vain vettä, sokeria, sitruunaa ja hiivaa. Yhdessä näistä tekeytyy hieno juhlajuoma, jolla Suomessa on jo vuosisadan ajan tervehditty kevään tuloa.

 

Lapin Maria valmistaa simansa täysin samalla tavoin kuin se on jo satoja vuosia tehty. Siksi annoimmekin sille velvoittavan nimen: Perinnesima.

YO lakki ja sima.jpg

Simalla on Suomessa pitkä historia

Simalla on Suomessa pitkä historia. Se saapui keskiajalla hunajaan pohjautuvana juomana, mutta sokerin yleistyttyä meille vakiintui nykyinen resepti.  Fariini ja sitruuna tekevät simasta suomalaista ja antavat sille tutun maun.

Tärkeintä siman valmistuksessa on kuitenkin käyminen, sillä juuri hiiva tekee simaan sekä kuplat että aromin. Ja koska hiiva on elävä olento, vaatii perinteinen maku perinteiset valmistusolot. Simalle on tärkeää, että se saa käydä pitkään ja hartaasti viileässä.

Patenttikorkkipullot.jpg

Lapin Marian sima valmistetaan juuri näin: sima saa käydä kuin mummon kellarissa, hitaasti ja viileässä. Tämä varmistaa aidon ja oikean siman maun.

Hyvän siman ainekset

Siman aineksista merkittävin on hyvä vesi, jota Suomessa riittää. Tärkeää on myös riittävä määrä sitruunamehua.

Suomalaiseen simaan kuuluu myös fariinia, joka on sokerin ja melassin seos. Sama hieman lakritsinen maku löytyy eteläamerikkalaisista raakasokereista, joita usein tuottavat pienet paikalliset osuuskunnat. Koska luomufariinia ei ole olemassa, kannattaa luomusimaan siis hankkia panela- tai rapadura-luomusokereita.

Muuta hyvään simaan ei sitten tarvitakaan – paitsi tarkkaavaisuutta. Kellariin unohtunut sima käy yli ja maistuu pahalle.  

Vielä yksi asia erottaa aidon siman kopioista. Kunnon simaan ei lisätä mitään: ei säilöntäaineita, ei aromeja eikä hiilidioksidia. Lisätystä hiilidioksidista onkin helppo tunnistaa simaa kopioivat tuotteet. Perinteiseen simaan hiilidioksidi syntyy käymisreaktiossa itsestään.

Kuohujuomia Suomen luonnosta

Nopeasti suosiotaan kasvattaneissa alkoholittomissa kuohujuomissa lisätty hiilidioksi on kuitenkin paikallaan. Koska tuotteet valmistetaan ilman käymisreaktiota, saadaan juhlaan kuuluvat kuplat vain kaasupullosta. 

Alkoholittomissa kuohareissa oleellisinta ovat käytetyt mausteet. Jos maku on tehty aromeilla tai jos ainesten laadussa ja määrässä on säästelty, voi juhlatunnelma lässähtää. 

Suomen luonnosta saadaankin alkoholittomiin kuohareihin loistavia makuja. Lapin Maria tekee nyt ensimmäisenä Suomessa suosittuja kerkkä- ja herukanlehtikuohuja luomulaatuisena. Niissä maistuu puhdas luonto, koska säilöntäaineita ei käytetä.

kuohujuomat lehtikuohu kuohuva kuusenkerkkä.jpg

Herukanlehti oli kartanoiden mauste, kerkällä herkutteli rahvas

Keväällä Suomen luonto puhkeaa hurjaan kukkaan, sillä edessä on lyhyt kesä. Pohjolan kevät on aivan erityinen, kun koko luonto lähtee kasvuun yhtä aikaa ja tuoksujen määrä on huumaava.

Yksi hienoimmista kevään tuoksuista on mustaherukan lehdissä. Niissä on pieniä hartsinystyjä, joita hieromalla vapautuu hienostunut, virkistävä tuoksu. Herukanlehtiä käytettiin siman mausteena, ja itse asiassa alkuperäinen Louhisaaren kartanon juoma oli nimenomaan herukanlehtisimaa.

Kuusenkerkkä puolestaan on perinteinen maaseutujen kevätherkku. Siitä tehtiin siirappia ja toisinaan myös poreilevaa juomaa antamalla villihiivojen käydä kerkällä täytetyissä vesiastioissa.

Herukanlehti sima pieni.jpg

Me Lapin Marialla haluamme nostaa luonnon omat mausteet uuteen kukoistukseen erilaisissa juomissa. Siksi teimme simasta myös uuden herukanlehdellä maustetun version. Siihen käytetään valtava määrä herukanlehtiä, joista maku uutetaan simaan pitkän kaavan mukaan.

Perinteisten valmistusprosessien tuloksena syntyy hienostunut sima, joka sopii niin nurmipiknikille kuin kartanon saliin. Eikä vain vappuna: sima oli ennen koko kesän juoma. Nostetaan siis perinteet kunniaan ja juodaan juhlahetkinä aitoa suomalaista simaa!

Lapin Marian perinnesimat löytyvät sadoista S-ryhmän kaupoista sekä hyvinvarustelluista K-kaupoista. Ja jos ei löydy, niin nykäise kauppiasta hihasta! Kuohujuomiamme kannattaa niinikään kysellä kauppiailta jo hyvissä ajoin ennen juhlakautta.

Simakarahvi matala.png
bottom of page